در قوانین موجود ، ما دو نوع تعلیق داریم: ۱- تعلیق تعقیب ۲ – تعلیق اجرای مجازات.نهاد تعلیق تعقیب مبتی بر موقعیت داشتن تعقیب است یعنی باید دید آیا جامعه فعلاً از تعقیب این فرد که در مظان اتهام قراردارد سود میبرد یا خیر و در جایی استفاده میشود که پرونده در مرحلهی تحقیقات مقدماتی باشد و هنوز جرم ثابت نشده است و قانون گذار در مادهی ۸۱ قانون آیین دادرسی کیفری شرایط اجرای آن را تعیین کرده است.
این نهاد مبتنی بر ارفاق به متهم است و از فرد تعهد گرفته میشود که فعلاً از تعقیب ایشان جلوگیری میشود و به قول معروف از خطای احتمالی ایشان چشم پوشی خواهد شد. برای تعلیق تعقیب متهم شرایطی وجود دارد و آن شرایط طمانی است که شاکی وجود نداشته باشد و یا گذشت کرده باشد ، یا خسارت وی جبران شده باشد یا ترتیب جبران آن داده شود قاضی میتواند در جرایم تعزیری ۷،۶ و ۸ تعقیب متهم را معلق کند.
البته مطابق ذیل همان ماده قاضی میتواند متهم را مجبور به انجام دستوراتی نیز نماید مثلاً میتواند دستور دهد متهم موقتاً از اشتغال به حرفه یا شغلی منع شود. اما تعلیق اجرای مجازات زمانی است که جرم فرد نزد محکمه ثابت شده است و قاضی صادر کننده رای باتوجه به حصول شرایطی که گفته خواهد شد تشخیص می دهد فعلاً مجازات او اجرا نشود.
مطابق ماده ی ۴۶ قانون مجازات اسلامی در جرایم تعزیری درجه ۳ تا ۸ دادگاه میتواند مجازات محکوم را یک تا پنج سال معلق کند و یا دادستان و یا قاضی اجرای احکام نیز میتواند بعد از گذراندان یک سوم از مدت مجازات محکوم درخواست تعلیق بقیه مدت مجازات را از دادگاه صادر کننده حکم قطعی بخواهد.
شرایطی که میتوان با حصول آن مجازات فرد معلق کرد به شرح ذیل میباشد:
۱- وجود جهات تخفیف ۲- پیش بینی اصلاح مرتکب ۳- جبران ضرر و زیان و یا برقراری ترتیبات آن ۴- نداشتن سابقه محکومیت موثر کیفری. در این نوع از تعلیق هم مانند تعلیق تعقیب دادگاه میتواند محکوم را مجبور به انجام دستوراتی نماید و در صورت تخلف از انجام دستورات ممکن است مدتی دیگر به تعلیق او افزوده شود. البته همهی جرایم را نمیتواند معلق کرد چراکه برخی جرایم هستند که تعلیق آن با نظم اجتماعی در تضاد میباشد.
مثلاً جرایمی مثل اقدام علیه امنیت داخلی و خارجی کشور یا جرایم سازمان یافته و یا جرایم سرقت مسلحانه و آدم ربایی بنابراین ، ملاحظه میگردد که تعلیق اجرای مجازات علارغم اینکه قانون گذار برای اعمال آن شرایط سختی در نظر نگرفته است اما در همه موارد تجویز به صدور آن نداده است.
وکیل در جرایم کیفری و دادگاه انقلاب – وکیل در پرونده های ملکی و ثبتی – وکیل خانواده، طلاق، مهریه، وراثت – وکیل قراردادهای بانکی
برهمین اساس، محکوم نباید در دوران تعلیق جرم عمدی که موجب قصاص و یا دیه و یا جرایمی که مجازات آنها درجهی یک تا هفت میباشد را مرتکب شود و در غیر اینصورت تعلیق او شکسته خواهد شد و باید علاوه بر مجازات قبلی که معلق شده است مجازات جرم جدید را نیز در صورت اثبات تحمل نماید. ازینرو، نهاد تعلیق اجرای مجازات نهاد بسیار مفیدی است ؛ چراکه علاوه براینکه شرایط اصلاح مرتکب و بازگشت او به اجتماع را فراهم خواهد آورد باعث میشود نامبرده در دوران تعلیق مراقب رفتارخویش باشد و تخلفی از او سرنزند.
پس از پایان مدت تعلیق ، محکومیت فرد از بین خواهد رفت و اگر هم احیاناً بعد از پایان مدت تعلیق مرتکب جرمی شود ، مجازات او با مجازات قبلی جمع نخواهد شد چراکه مجازات معلق شده قبلی ازبین رفته است.
بهترین وکیل در مشهد با دادپویه:
تلفن تماس : 09151252710
آدرس ایمیل : info@dadpuyeh.com
بدون دیدگاه