مجازات جرم اغتشاش و تظاهرات چیست؟

تعریف واژه ی اغتشاش:

اغتشاش واژه ی کلی است که می تواند شامل موارد بسیاری شود. به عبارت دیگر می‌تواند بسیاری از اقدامات بصورت مجزی اغتشاش تلقی شود.

یا مجموعه ای از عوامل دست به دست هم دهد و باعث اغتشاش شود. ازین رو ، تعریف دقیق حقوقی از واژه‌ی اغتشاش نمی‌توان ارائه کرد. می‌توان مواردی مثل تخریب اموال عمومی، اهانت، ضرب و جرح و… را در زمره اغتشاش آورد. جرم مذکور در شرایطی که بر کشور ما وارد شده است بیشتر مورد توجه مورد قرار گرفته است.

عنصر قانونی اغتشاش

اغتشاش در زمره جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی می باشد. این جرم ذیل فصل پنجم قانون مجازات اسلامی مواد آن شروع می شود.مطابق ماده  ی 610 قانون مجازات اسلامی هرگاه دو نفر یا بیشتر اجتماع و تبانی نمایند که جرایمی بر ضد امنیت داخلی و یا خارجی مرتکب شوند و یا وسایل ارتکاب آن را فراهم نمایند در صورتی که عنوان محارب بر آن ها صدق نباشد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهند شد. می توان اصلی ترین عنصر قانونی  را همین ماده قانونی عنوان نمود . اینکه چند نفر جمع شوند و تبانی نمایند که اقداماتی را انجام دهند. و این اقدامات ضد امنیت داخلی و یا خارجی می باشد . اقداماتی نظیر هیاهو ، بستن خیابان و یا کوچه، و جمع کردن اشخاص برای ارتکاب جرم ضد امنیت.

تظاهرات - اغتشاشات

قیود ماده ی 610 قانون مجازات اسلامی

سه قید مهم در این ماده ی قانونی به چشم می خورد 1-تبانی 2-اجتماع 3- محارب.

1-اجتماع:

این که چند شخص «بیش از دونفر» در یکجا جمع شوند و هدف واحدی را دنبال کنند.

2-تبانی:

قرار گذاشتن چند نفر برای انجام اقداماتی که معمولاً علیه ثالث می باشد .

3-محارب:

برخلاف عناوین تبانی و اجتماع، محارب در قانون مجازات اسلامی ما دارای تعریف قانونی می باشد .مطابق ماده ی 279 قانون مجازات اسلامی محاربه عبارت است از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها است.به طوری که موجب ناامنی در محیط گردد . هرگاه کسی با انگیزه ی شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه ی عمومی نداشته باشد و نیز کسی که بروی مردم سلاح بکشد . ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت کشور نشود محارب محسوب نمی شود. ملاحظه می گردد که واژه ی محاربه باتوجه به اهمیت بالای آن در قانون دارای تعریف می باشد.

جرم محاربه

مطابق تعریف این ماده ی قانونی ممکن است افرادی اگر اجتماع می نمایند تا اقداماتی انجام دهند و این اقدامات باعث نا امنی محیط گردد تحت عنوان محارب تعقیب گردد. برای محاربه  مجازات اعدام پیش بینی شده است. با توجه به اینکه محاربه یک واژه ی فقهی می باشد و در دسته ی حدود الهی است شرایط اثباتی آن بسیار سخت می باشد.  عوامل متعددی باید دست به دست هم دهند تا بتوان این جرم را به شخصی منتسب نمود.

اگر اقدام شخص محاربه تلقی نگردد ممکن است جرم ماده ی 610  قانون مجازات اسلامی صورت پذیرد.به نظر می رسد اگر در جایی گروهی جمع شوند و اقداماتی که مخل نظم و امنیت عمومی می باشد را انجام دهند و بعد شخصی که باآنها از قبل هیچ تبانی نکرده است ملحق شود جرم این ماده واقع نشده است.چراکه همانطور که در ماده ی مزبور عنوان شده باید از قبل تبانی نموده باشند. تبانی هم نیز فعل مادی است که تحقق آن نیازمند قصد دو طرف می باشد.


علی عباسی وکیل پایه یک دادگستری در مشهد

 وکیل خوب در مشهد – شماره وکیل کیفری در مشهد وکیل حقوقی در مشهد


دادپویه همراه و مشاور شما در کلیه مسائل و مشکلات حقوقی وجزایی :

راه‌های تماس با ما در دفتر وکالت و مشاوره حقوقی دادپویه به شرح زیر است.

تلفن تماس09151252710
ایمیل: info@dadpuyeh.com

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *