انحلال و از بین رفتن قراداد امری استثایی میباشد که نیاز به دلیل محکم حقوقی دارد. ازبین رفتن و یا عدم وجود قرارداد از دوطریق انجام می شود. بطلان قرارداد میباشد. حالتی است که از ابتدا قراردادی به وجود نیامده است. و این درحالی است که طرفین تصور میکنند قرارداد را به وجود آوردهاند. یا اینکه می دانند اهلیت انعقاد قرارداد ندارند اما با اینحال اقدام به انعقاد قرارداد نمایند. در واقع و در عالم حقوق قراردادی به وجود نیامده است. در این حالت با اصطلاحی تحت عنوان بطلان قرارداد مواجه هستیم . خیلی از افراد تفاوت بین فسخ و انفساخ و اقاله را نمی دانند . عدم دانستن این اصطلاحات حقوقی ممکن است باعث ایجاد ضررهای بسیار مالی شود.
اگر شخصی که قصد در انعقاد قرارداد ندارد ، قراردادی را منعقد کند مثلا در حالت مستی یا بیهوشی و یا اینکه از لحاظ قانونی اهلیت انعقاد قرارداد نداشته باشد. مثلا طفلی ۶ ساله قرارداد منعقد کند. در این حالت چون ایشان قصدی ندارد و از لحاظ قانونی محجور می باشد قراردادی که منعقد کرده است باطل و بلااثر میباشد. از ابتدا جریان قرارداد ادامه تخواهد یافت و اثری نیز بر آن مترتب نیست.
اما حالتی نیز وجود دارد که قرارداد از ابتدا به نحو صحیح تشکیل شده است. در اواسط قرارداد یک طرف یا دو طرف قرارداد تصمیم میگیرند قرارداد را منحل کنند. یا اینکه حالتی را به وجود اورند که قرارداد خود به خود از بین برود. که در ذیل تمام حالتهای آن بررسی می شود.
۱- فسخ:
فسخ حالتی است که یک طرف قرارداد بدون توافق با طرف دیگر قرارداد را منحل میکند. فسخ قرارداد به دو دلیل می باشد یا فسخ به موجب قانون رخ میدهد . فسخ بصورت شرط ذیل قرارداد رخ میدهد.
۱-۱- فسخ به موجب قانون
در این حالت طرفین از قبل پیش بینی نکرده اند که یک طرف حق فسخ و انحلال قرارداد را داشته باشد .بلکه قانون گذار بنا به دلایلی اختیار انحلال قرارداد را به یک طرف قرارداد میدهد. به عنوان مثال اگر شخصی در قرارداد مغبون شده باشد قانونگذار این حق را به او داده است که قرارداد را منحل کند.
۱-۲- فسخ به موجب توافق طرفین
این حالت زمان انعقاد قرارداد یا بعد از ان طرفین توافق می نمایند یکی از آنها بتواند قرارداد را یک طرفه منحل کند.که از آن تحت عنوان فسخ یاد می شود. عادی ترین حالت انحلال قرارداد فسخ میباشد. این حالت در قسمت اعظمی از قراردادها وجود دارد.
۲- انفساخ
این مورد حالتی است که قرارداد بدون انجام عملی توسط طرفین از بین برود. انفساخ دو حالت دارد یا انفساخ به موجب حکم قانون است . تلف مبیع قبل از قبض یا انفساخ ناشی از توافق قبلی طرفین میباشد . مانند اینکه طرفین شرط کنند اگر فلان اتفاق رخ ندهد عقد بصورت خود بخود منحل شود.
۳- تفاسخ یا اقاله
به حالتی گفته می شود که طرفین بعد از انعقاد قرارداد با توافق هم عقد را اقاله یا تفاسخ نمایند. در این مورد عقد با اراده ی یک نفر منحل نمی شود . باید طرفین قرارداد آن را منحل نمایند. در بسیاری از قرارداهای مستمر این حالت پدید می آید.مثل قراداد اجاره یا جعاله . این حالت دارای دو اسم میباشد. تفاسخ و اقاله . که برخی افراد این موارد را بایکدیگر اشتباه میگیرند.
معرفی بهترین وکلا در شهر مشهد با دادپویه:
وکیل متخصص عفو و درخواست در مشهد – وکیل دعاوی خانواده در مشهد – وکیل دعاوی ملکی و قراردادها – وکیل دعاوی تجاری در مشهد – وکیل در مشهد – مشاوره حقوقی -وکیل – وکیل مشهد – وکیل خوب در مشهد – بهترین وکیل مشهد – وکیل دعاوی کیفری در مشهد – شماره وکیل مشهد
معرفی بهترین وکیل در امور حقوقی و قضایی مشهد با دادپویه :
تلفن تماس : 09151252710
آدرس ایمیل : info@dadpuyeh.com
بدون دیدگاه